[FOTO ]Svjetski dan pčela u Kući meda

Manifestaciji u Kući meda u Danilovradu prisostvovala su crnogorska djeca iz Osnovne škole Spuž, generalni direktor Direktorata poljoprivrede Miroslav Cimbaljević, Ambasador Slovenije u Crnoj Gori Gregor Presker i gradonačelnica opštine Danilovgrad Zorica Kovačević.
 
Cilj manifestacije je bio da se skrene pažnja da su pčele jedan od važnih oprašivača, koje obezbjeđuju hranu i njenu sigurnost, održivu poljoprivredu, biodiverzitet i daju značajan doprinos ublažavanju klimatskih promjena i zaštiti životne sredine.

Najvažnije je, da svi postanemo svjesni da je uloga pojedinca u očuvanju pčela i drugih oprašivača u svijetlu globalne sigurnosti prehrane i smanjenja gladi, kao i briga o životnoj sredini i biodiverzitetu od suštinskog značaja.

Ambasador Slovenije

Gost današnje manifestacije u Kući meda bio je gospodin, Gregore Praskaro, ambasador Slovenije u Crnoj Gori. On je istakao zahvalnost ministru poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vladimiru Jokoviću, predsjedniku Saveza pčelarskih organizacija Crne Gore gospodinu Radulu Miljaniću, kao i direktoru Kuće meda Vladimiru Raduloviću na izvanrednoj organizaciji ovog značajnog datuma. 

Zahvaljujemo PPV i ministru poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vladimiru Jokoviću, predsjedniku Saveza pčelarskih organizacija Crne Gore Radulu Miljaniću. Iskreno hvala Udruženju pčelara i hvala Udruženju za odgovoran i održivi razvoj (Uzor), partnerima u pripremi ovogodišnje manifestacije.

Slovenija, a sa njom i cio svijet, 20. maja po peti put obiljeležava Svjetski dan pčela, koji je Generalna skupština UN proglasila 20. decembra 2017. Cilj naše manifestacije je, da informišemo da su pčele jedan od važnih oprašivača, koji obezbjeđuju hranu i njenu sigurnost, održivu poljoprivredu, biodiverzitet i daju značajan doprinos ublažavanju klimatskih promjena i zaštiti životne sredine. Zaštita pčela i pčelarskog sektora, na taj način dugoročno doprinosi smanjenju siromaštva, gladi i održavanju zdrave životne sredine i biodiverziteta.” istakao je gospodin Praskaro.

Dodao je da je Slovenija posvećena u podizanju svijesti mladih o značaju pčela i pčelarstva.

“Slovenija dugi niz godina posebnu pažnju posvećuje podizanju svijesti mladih o značaju pčela i pčelarstva, uključujući godišnji tradicionalni slovenački doručak, koji pripremamo sa partnerima u zemljama širom svijeta.

Želimo da interesovanje za pčelarstvo i pčelarske aktivnosti raste, a posebno među mladima. Mladi, vi ste naša budućnost.

Dešavanja u zadnje dvije godine, kao i sadašnja dešavanja su nas podsjetila da bezbjednost hrane nije važna sama po sebi. Oprašivači će odigrati značajnu ulogu u oporavku nakon epidemije Covida-19 i u prelasku na održivu poljoprivrednu proizvodnju, odnosno na sisteme prehrane koji su otporniji na krize i druge izazove.

Najvažnije je, da svi postanemo svjesni da je uloga pojedinca u očuvanju pčela i drugih oprašivača u svijetlu globalne sigurnosti prehrane i smanjenja gladi, kao i briga o životnoj sredini i biodiverzitetu od suštinskog značaja.”

SNAŽNA PODRŠKA VLADE CRNE GORE

Direktor direktorata za poljoprivredu, Miroslav Cimbaljević, zahvalio se u svoje ali i u ime ministara poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede gospodina Vladimira Jokovića, i istakao da pčelarstvo u Crnoj Gori ima dobru perspektivu i da će podrška Vlade Crne Gore biti snažna u daljem razvoju pčelarstva u Crnoj Gori.

Gospodin Cimbaljević je izrazio posebnu zahvalnost ambasadoru Preskeru na svemu što Slovenija radi za Crnu Goru.


Sa današnje manifestacije; Direktor direktorata za poljoprivredu gospodin Miroslav Cimbaljević

MILJANIĆ: "Pčela je simbol života, trajanja i simbol planete"

Predsjednik Saveza pčelarskih organizacija Crne Gore poželio je dobrodošlicu gostima:

“Pozdravljam vas u ime Saveza pčelarskih organizacija Crne Gore.

Danas 20. maja obilježavamo svjetski dan pčelarstva, dan neprikosnovene vladarice prirode, dan njenog velicanstva pčele.

Za pčelu se slobodno može reći da je savršeno biće, insekt koji u sebi nosi tajne praistorije duge više miliona godina.

Savršenstvo pčele se ogleda u mnogim njenim osobinama: život u savremenoj zajednici i podjela posla u toj zajednici, izdržljivost, prilagođavanje mnogim promjenama i opstanak milionima godina.

Pčela je simbol života, trajanja i simbol planete.

Od pčele treba da učimo kako da radimo i stvaramo, od nje možemo učiti kako bi trebalo organizovat život na svim nivoima.

Priroda, kao jedan savremeni sistem povjerila je pčeli jednu od glavnih uloga na planeti, ulogu polinatora.

Treba da znamo šta to znači i koliko je ovaj fenomen važan za opstanak flore i faune na planeti, a samim tim i opstanak čovječanstva.

Zapitajmo se da li čovjek zaista vodi računa o pčeli u mjeri koju ona zasluzuje.

Da li neobavezno čovek pripisuje pčeli ulogu oprašivača nametnuvši joj pri tome teško breme i izazove sa pesticidima, genetski modifikovanim sjemenima, vještačkim đubrivima, raznim zagađenjima i učescu u klimatskim promjenama.

Sve su ovo veliki izazovi za pčelarstvo sa čime se čovječanstvo mora suočiti.

Koristim priliku da se zahvalim ambasadi Slovenije koja je suorganizator ove manifestacije, na kraju kolege iz ČEBELARSKE ZVEZE ( Savez pčelara ) Slovenije zajedno sa svojim ministarstvom i vladom su bili pokretači da se usvoji ovaj datum, a samim tim na globalnom nivou pokrenuli mnoga otvorena pitanja o zastiti pčela.

Radujem se što je i naš Savez zajedno sa našim Ministarstvom poljoprivrede bio od početka za ostvarenje ove ideje.

Na kraju, hvala svima što ste odvojili vrijeme i vašim prisustvom dali značaj ovoj manifestaciji.”

Mališani upriličili svečanost

Djeca iz Osnovne škole iz Spuža, svojim recitacijama i pjesmom upriličili ovaj događaj i sa gostima zasadili dvije lipe kao simbol ljubavi prema pčelama.

Fotograf Boško Ivović