Ambasada Slovenije donirala košnicu SPOCG

A

mbasador Slovenije u Crnoj Gori, Gregor Presker u prisustvu ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede mr Aleksandra Stijovića uručio je poklon, tradicionalnu slovenačku košnicu Savezu pčelarskih organizacija Crne Gore, koju je u ime Saveza primio predsjednik Radule Miljanić a koja će krasiti dvorište Kuće meda. Takođe, u znak sjećanja na ovaj događaj i nastavka dobre saradnje dvije prijateljske države pomenuti zvaničnici su posadili sadnicu lipe ispred Kuće svih crnogorskih pčelara.

Donacija slovenačke ambasade

“Značaj pčela je nemjerljiv za društvenu zajednicu, održivi razvoj i čitavu planetu, pa je zbog toga potrebno još više podizati svijest građana o tom vrijednom insektu i najznačajnijem oprašivaču biljaka na planeti. Ova donacija je samo mali znak pažnje u okviru projekata koje Slovenija realizuje u okruženju za vrijeme predsjedavanja Evropskom unijom.”, kazao je Presker.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede gospodin Aleksandar Stijović kazao je da pčelarstvo u Crnoj Gori ima lijepu perspektivu i zato, pčelari zaslužuju veću podršku u svakom pogledu. “Ovo je sektor koji se intenzivno razvija i u kome može da se napreduje obzirom da naše podneblje raspolaže izvanrednim prirodnim resursima i destinacijama za proizvodnju vrhunskog organskog meda.”, naglasio je Stijović i podsjetio da je resorno ministarstvo za tekuću godinu za program unaprjeđenja pčelarstva izdvojilo 205 000 eura.
Na ovom poklonu i drugim aktivnostima koje su uspješno realizovane u minulom periodu na obostrano zadovoljstvo, zahvalio se predsjednik SPOCG Radule Miljanić. “Inicijativa da se 20.maj ustanovi kao Svjetski dan pčela potekla je iz Slovenije i mi već tri godine obilježavamo taj datum prigodnim manifestacijama koje afirmišu pčelarstvo, posebno kod mlađeg naraštaja. Nastavićemo sa tom praksom kako bi kod nas u ovoj oblasti primijenili znanja i iskustva razvijenih zemalja poput Slovenije.”, rekao je Miljanić i gostima predočio ideju da se u okviru Kuće meda izgradi edukativni park sa pratećim sadržajima za polaznike predškolskog uzrasta i učenike koji bi imali svoje radionice za ispoljavanje kreativnih sposobnosti na temu pčelarstva.

Foto: Boško Ivović

povezane novosti:

Ostavite komentrar:

Vaša email adresa neće biti prikazana. Obavezna polja označena su sa *